Årets glöggskörd

Äntligen är det glöggsäsong. Sambon och jag tar gärna och ofta en liten värmande mugg glögg. Tyvärr var jag inte tillräckligt snabb och hängde på låset när de släppte Blossa 07, så vi får nöja oss med en oöppnad flaska 06 från förra året.

Årets skörd är:
* En flaska Blossa 06 från förra året. Väl beprövad och mer än godkänd. Smaksatt med lingon och enbär.
* I år får jag äntligen testa Lucia´s chokladglögg som jag gick miste om förra året. Stor doft med tydlig karaktär av mörk chokladkola och knäck. Påtaglig söt smak med inslag av choklad, kola, katrinplommon, kryddpeppar och apelsin.
* Grythyttans skogsglögg med kryddig doft med inslag av kanel, enbär och skogsbär. Söt, kryddig, aningen kärv smak med inslag av lingon, enbär och jord.
* Vår favorit av de vanliga sorterna, Dufvenkrooks Orginal. Stor, kryddig doft med ton av cognac, torkad ingefära, mörk choklad och körsbär. Söt, fruktig, aningen kryddig smak med inslag av cognac, ingefära, mörk choklad och körsbär.
* Ett oprövat kort och en ren chansning, Dufvenkrooks Amore. Fruktig doft med inslag av ananaspastill, aprikos och hjortron. Söt, mycket fruktig smak med viss bitterhet, inslag av ananaspastill, aprikos, hjortron och ingefära.

Har inte provat alla sorterna ännu så kan inte ge dem några betyg jämfört med varandra. Beskrivning av smak och doft är tagen från
Systembolaget.
        Glöggen

          Foto: mrsmalinski

Björnbär & Fikon sallad

Ibland försvinner bara tiden och samtidigt rusar på i ilfart. Jag hade redan i somras ett par färdiga ideér och bilder på inlägg. Nu är det vinter och snö. Vart tog tiden vägen?

Detta blev en av våra favoritsallader i somras, men tycker att den även passar bra i vintertid. Fikon används i många recept innan jul, så varför inte bjuda på denna på glöggbjudningen?


Sallad
                              Foto: mrsmalinski


Sallad på björnbär, fikon och serranoskinka  (4 pers)

1 baugette
½ dl olivolja
6 färska fikon
150 g ruccola
2 dl färska björnbär
12 tunna skivor serranoskinka

Dressing:
1 dl björnbär
½ dl olivolja
1 msk flytande honung
1 ½ msk balsamvinäger
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar

Passera björnbären genom en sil och blanda samman alla ingredienserna till dressingen.
Skiva baugetten i tunna skivor och stek dem gyllenbruna i olivolja. Dela fikonen och fördela ruccola, fikon, björnbär och skinka på ett fat och ringla över dressingen. Lägg på brödet och servera.


När det inte funnits färska fikon och björnbär har vi tagit frysta björnbär och fikon på påse. Det har fungerat nästan lika bra.

En hälsning

Jag lever. Jag är inte kvar hos Ernst som man skulle kunna tro (ledsen att jag inte svarat på era inlägg). Det blev ett besök och ett inlägg sedan inget mer. Vet inte var min lust, ork, inspiration tagit vägen....tyvärr.

Idag blev jag extra påmind att jag saknar er, efter att jag öppnat brevlådan. Ett fint handskrivet kort från en nyvunnen vän från bloggsfären. Det som bloggen ger vill jag inte ska försvinna. Jag hoppas bara att mina framtida pauser inte ska bli så många och så långa.

Detta inlägg vill jag tillägna alla nära och kära, levande som döda. Har precis varit till kyrkogården och tänt ett ljus. Stanna gärna upp och tänk på era nära och kära en helg som denna.

Kram på er!
Trevlig helg
                Foto: mrsmalinski