Gott Nytt År!

Året närmar sig sitt slut och det kommer firas rejält på många håll världen runt. Hemma hos oss blir det trerätters middag för tio personer. Vad har ni andra för planer för att fira in det nya året?

Ofattbart att det är december och snart nytt år. Vet ni vad sambon och jag gjorde igår? Jo vi åkte ut till golfbanan och spelade några hål....ja 29 december. Det har ju varit lika varmt som vilken vår eller höstdag som helst, men vi valde självklart den kallaste dagen. Igår var temepraturen nere på noll och det var frost. Kan säga att det var ingen höjdare att spela golf ;) Skönt var det iallafall. Nollgradigt och strålande sol.

nyår
Fotocollage: Mrsmalinski

Hög tid att planera för det nya året. Dukning, mat, dryck och klädsel.

Vår dukning kommer bli i vitt, guld och silver. Kanske inte lika avancerat som på bilden från
Aftonbladet. Men en vit duk, undertallrikar i silver, vita tallrikar, julgranskulor i silver som dekoration och Aalto´s Votive med värmeljus och en kandelaber som sprider ljus.
Det blir inte kandelabern Swing från George Jensen på bild, vår är från Åhléns.

Till fördrink blir det Strawberry Flapper; 4 jordgubbar, 4 isbitar, 1 ½ cl jordgubbslikör som mixas tills det blir slätt och hälls upp i ett kylt champangeglas och fylls sakta med kylt mousserande vin (eller champange). Tilltugg blir getostfyllda parmesanrullar och smördegspinnar.

Till tolvslaget nöjer vi oss med mousserande vin, vi intar vår MOËT till förätten istället då vi fortfarande har sinnet i fulla bruk  och förhoppningsvis även smaken. Till förrätt blir det potatisflarn (rösti) med en klick creme fraiche, en klick löjrom, en bit rulle gravad lax, rödlök, citron och dill.

Till huvudrätt blir det klassisk Oxfilé med potatisgratäng och Madeirasås. Dock nytt recept på potatisgratängen med vitt vin från julklappsboken Husmanskost av Leif Mannerström.

Till efterätt blir det Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär. Funderar på om de ska göras i de nya Mini-glasen i serien MINE från Kosta Boda.

Därefter kaffe och chokladpraliner.

Sedan raketer och skumpa vid 12-slaget.
Sambon ville även bjuda på något starkt i de nya isglasen han gjort i frysen efter formar som han fick av bror sin i julklapp, Cool Shooters

För de som orkar vara uppe sent och är hungriga blir det korvgrillning i öppna spisen framåt nattkröken.

Såg att Absolut Vodka tagit fram ett "Holiday gift pack"  Absolut Bling Bling i guld i Limited Edition. Flaskan hade gjort sig snygg till nyår! :)

Nej nu ska jag rota i garderoben efter lämplig nyårs-stass :)
Hoppas ni får ett jätteTREVLIGT nyårsfirande!!! GOTT NYTT ÅR på er allihopa!!!
Vi höres nästa år!!!


Julklappar

Vi har försökt att dra ner på julklapparna, vilket knappast syns med tanke på allt fint vi fick. Det är väl så att föräldrarna gärna vill ge till oss "barn". Ja vi är fortfarande barn då ingen av syskonen på min och sambons sida har egna barn utan det är fortfarande vi som är barnen :)
Sambons familj firar en väldigt traditionsenlig jul med drösvis med julklappar och julmat så det var bara att gilla läget i år när vi hade hand om julfirandet. Min familj har dragit ner eller i stort sett skippat julklapparna (bortsett från en stor julklapp från mor).

Julklappar
Fotocollage: Mrsmalinski

*Denna höst har sambon blivit inspirerad att göra mustiga grytor. Har fungerat bra i en vanlig kastrull men skulle nog göra sig bättre i en riktig gryta. Så i ett paket var det en Stekgryta från
Gense.

*Vi som har slutat med julklappar på min sida fick ändå en sak från min mor med man. Inte bara en lite n sak heller. En suveränt fin lampa, en kristallkrona som passar ypperligt i vårt Nya Rum.

*Sambon har svårt att dricka vanligt kranvatten utan vill gärna ha lite bubbel i. Så tillbaka till 80-talet och till SodaStream. Här ska det tillverkas bubbelvatten och bubbeldricka :)

*Måste erkänna att jag blivit väldigt dålig på att läsa böcker. Blir mest på sommaren jag slukar några romaner. Kan det bero på bloggen som oftast upptar tiden innan läggdags? :) Fick boken "Kärleksbarn" av Lotta Thell. Någon som läst den? Får se om det finns energi att börja läsa eller om jag sparar den till sommaren.

*Har kommit igång med min träning gansk hyfsat sista månaderna. Tjatar som oftast på sambon om råd och tips för att jag ska få bästa träningsupplägget, hur ofta och vilka pass jag ska träna för att få den mest optimala träningen. Så jag fick en Pulsklocka. Så nu läser jag friskt Camilla Porsman´s bok Pulsträning för att lära mig hur Pulsträning fungerar. Nästa steg är att bege sig till en lång brant backe för att mäta min maxpuls :)

*6 st glas Mini i serien MINE från Kosta Boda för att matcha de större glasen Tumbler. Kanske något att dricka snapsen i? Eller varför inte en Pannacotta eller några räkor i löjrom till nyår?


*Fårskinnstofflor från Shepherd. Med våra iskalla golv och med mina iskalla fötter krävs det ett par varma och gosiga tofflor.


Nu är det över

Jaha då är julen över, iallafall för detta år.
Idag är det en vanlig dag, en vardag. Fast ändå inte. Jag har tagit ledigt i mellandagarna så jag är fortfarande hemma och njuter av ledigheten. Oj vad skönt det är att slippa gå upp i ottan och inte behöva åka till jobbet. Underbart måste jag säga.

Hoppas ni haft en jättemysigt julhelg! Det har jag haft. Måste erkänna att det var fantastiskt skönt att få fira hela julafton och juldagen hemma istället för att flänga runt till höger och vänster.

Julafton 06
Fotocollage: Mrsmalinski

Nu är det dags att byta ut det röda mot gnistrande silver och förbereda sig för firandet av det nya året som kommer. Vad har ni för nyårsplaner??

God Jul!!

När jag yrade om mitt sista inlägg innan jul häromdagen skojade jag nog bara. Måste ju skicka en riktig julhälsning till er alla. Det är väl det minsta ni är värda!


Nu tar jag lite julledigt! Ha en UNDERBAR, MYSIG, TREVLIG, ROLIG JUL nu allihopa!

GOD JUL på er! Julkramar från mig till er!

Julkort


Julbak

Nu sitter jag här igen. Jag som inte trodde det skulle bli några mer inlägg före jul, men så kan jag inte låta bli ;) Måste dessutom dela med mig av dessa godsaker. Är väl i och för sig förmodligen för sent. Ni har väl redan kokat knäcken och bakat det som bakas ska. Eller?
Jag är iallafall klar med mitt julbak. Imorgon ska det handlas gran och julmat. Skinkan ska kokas och granen ska kläs. Jag har aldrig engagerat mig i julen så mycket som i år. Kanske beror det på att vi mestadels ska vara hemma under julen. Första gången jag firar julafton i mitt eget hem, inte hos föräldrarna. Börjar jag bli vuxen? ;)

Bakade (eller var assistent till sambon som bakade :) suveränt goda saffransskorpor igår. Första men definitivt inte sista gången vi gör dessa skorpor. Gudomligt goda!
I år blev det inte mindre än tre sorters knäck. En vanlig variant med hackad mandel, en Chokladknäck innehållande 2 msk kakao, för övrigt som den vanliga varianten. Sist men inte minst Polkaknäck med fyra droppar pepparmyntsolja och 1 dl krossade polkagrisar. Känner mig som ett litet barn när jag öppnar kylskåpet. Blicken riktas direkt mot knäcken, men ajabaja....inte förrens på julafton :)


Bak
Foto & Collage av: Mrsmalinski

Chokladkyss till er!

Nu är det inte långt kvar till jul. Klappar skall slås in, julmaten skall inhandlas, granen ska kläs, knäcken ska kokas. Därför har det blivit lite sisådär med bloggen senaste dagarna och kommer förmodligen bli denna vecka. Jag har tyvärr inte hunnit med att kommentera hos alla mina favoritbloggare, men har definitivt inte glömt bort er!! Hoppas på att hinna kika in hos er något innan jul men eftersom jag inte kan lova något ger jag er en Chokladkyss och önskar er God Jul redan nu (bäst att vara på säkra sidan).

*Chokladkyssen kommer jag kunna ge snart då jag är den lyckliga vinnaren av the milkman chocolate milk i Philosophys 3-piece lip shine trio, som jag vann i Living by C&W´s eminenta
julkalender. Tack så mycket!!


milkman







Julkort

Varje år tänker jag att jag ska göra egna fina julkort och skicka, men ännu har det aldrig hänt. Sista åren har jag varit så usel så jag enbart skickat en julhälsning på mailen...och till denna julen har jag inte förbättrat mig heller. Tänkte att jag iallafall kunde försöka göra ett eget julkort digitalt. Så självklart är jag med på Anna´s utmaning. Även om jag är lite sen. Får kompensera det med flera än ett kort. Rösta gärna på det ni tycker är finast så jag vet vilket jag ska skicka till mina nära och kära.

Snart ska jag ta helg. Äntligen! Ska åka och hämta min fars två vovvar. Så i helgen ska jag mysa med tre pojkar. Inte illa! :)  Förhoppningsvis ska jag hinna besöka er andra oxå, har varit lite dåligt med det sista dagarna. Ha en underbar helg! Kram på er!

Julkort
Julkort skapade av Mrsmalinski


En tyst minut

Jag skulle ha lagt ut mitt bidrag till Anna´s julkortsutmaning  igår och även idag.
Igår ville inte blogg.se att jag skulle göra det och inte heller någon annan. Idag kommer jag inte heller lägga ut mitt bidrag utan väntar till imorgon. Varför då?
Idag känner jag mig alldeles tom...jag håller en tyst minut och tar mig en fri bloggkväll. Sent i lördags hände det nämligen en olycka i staden som jag läste om i tidningen om i söndags. Två systrar hade cyklat hemåt sent på kvällen varav den ena systern krockade med en annan person i en tunnel. Hon dog.
Tunneln är väldigt vansklig då den böjer av väldigt skarpt med stor lutning nedåt, vilket medför att man får hög fart nedåt vilket man gärna vill ha för att kunna orka upp i uppförsbacken man har framför sig.
Idag läste jag i tidningen vem det var och jag vet mycket väl vem hon är och hennes två systrar. Jag har känt en klump i bröstet hela dagen och kan inte sluta tänka på det. Hur många gånger har jag inte själv cyklat där i hög fart? Massor med gånger.
Så idag tar jag bloggledigt och ägnar kvällen åt mina nära och kära istället.
Tänder även ett ljus till henne och hennes familj och vänner.

Cosasljus
Foto: Cosas (Anneli jag lånade din fina bild till detta, tack!)

Ett riktigt bak

Behöver inte nöja mig med GB´s lussebulle. Jag tog mig i kragen.
Efter en hel dags shopping på stan blev det andra bullar av hemma, lussebullar. På sista tiden är det mest sambon som bakat här hemma så nu tyckte jag det var dax att åstadkomma något själv. Skulle han ha bakat igår vet jag inte vad det blivit, han låg nämligen mestadels utslagen i soffan ;) Eftersom han såg så söt ut så bakade jag ett helt gäng med bullar för hans skull, med smör, strösocker och riven mandelmassa. Han tycker att de vanliga lussekatterna som jag gillar är för torra. Jag tycker de blir kalasgoda och saftiga med Arla´s recept med Kesella.

Började handla de få julklapparna jag ska köpa igår och blev klar några timmar senare. Känns väldigt skönt. Inhandlade även en liten "julklapp" till mig själv, kökshandduken på bilden från form & design av Ulrika Elofsson

Lussebullsbak
Foto: mrsmalinski

Adventsbak

Hade planer på att baka lussebullar idag, beroende på hur jag mådde. Tyvärr har jag väl mått bättre och inte förren nu börjar jag bli människa igen. Har haft lite ont i håret på förmiddagen :) Som man bäddar får man ligga så jag får ju helt enkelt skylla mig själv, men fasiken vad trevligt jag hade igår.

Showen blev hellyckad och väldigt uppskattad. Sjöng bla en Günter-låt som vi skrivit om med text om vår nya chef. Han hade fått gåshud och skrattade så tårarna sprutade. Det måste väl vara ett gott betyg. X-mas cidern var suveränt god så det blev nog lite för många av den varan ;) Tyvärr hade jag ingen större matlust trots ett väldigt fint julbord med massor med god mat. Jag var väl helt enkelt för uppspelt inför uppträdandet. Sedan gick vi vidare ut på lokal och tokdansade (en av mina favoritsysselsättningar :)

Får se om det blir någon tid över för bak imorgon, annars funderar jag på att köpa hem några 6-pack med
GB´s sandwich med smak av lussebulle och pepparkaka :) Har ni provat dem? De är suveränt goda!

gb
Fotocollage med bilder från GB och google

Glitter & Glamour

Tack Sara för att du är så snabb och har koll på det senaste. Annars hade jag missat glittercidern. Tack vare dig har jag inhandlat några som jag ska dricka ikväll. Vad passar bättre än ett par glittercider en kväll som denna. Ikväll är det kvällen som det ska showas.
Förutom glittercider köpte jag glitterögonskugga på Make Up Store. Valde Eyedust Crystal som får en mycket intensiv och högmetallisk färg om den appliceras med fuktig pensel.
Ikväll ska jag bli "the Star"....hihi...drömma kan man ju alltid göra =)
Eftersom jag fulbloggar idag (som Anna brukar uttrycka sig när hon bloggar på jobbet) så blir detta ett snabbt inlägg med ett snabbt collage :), vill ni se fina bilder på cidern gå in till proffsfotograferna Sara och Camilla.

Ha en trevlig fredagkväll raringar!
Tänk på mig när jag står där på scenen framför 145 personer varav 140 är av manligt kön. Huu...börjar redan bli lite nervös.

glitter
Fotocollage av Mrsmalinski, foto ögonskugga: MakeUpStore

Adventstider

Äntligen har ljuset kommit. Tyvärr inte i form av sol eller snön som lyser upp. Det är adventstider och stjärnorna och stakarna har dammats av och plockats fram och lyser fint i fönstren.
Tji fick jag som tänkte ha lite bloggpaus.
Saga ville ju se bilder från våra julhem, och vad gör man inte för den söta och rara Saga? Såklart springer jag runt och fotar och slänger ihop ett collage! :)
Här hemma får tomtarna vänta lite, just nu är det advent som anlänt. Tomtarna får ligga till sig lite till. Passar ju ypperligt med ett till pyntcollage längre fram, eller hur?
Jag vet att jag är lite trög, men skam den som ger sig. Nu har även jag äntligen tagit mig i kragen att torka apelsinskivor (ni kan se bildbevis nedan, för jag lovar att jag inte hittar på :) Var en passande syssla i söndags medans pyntet plockades fram.
Får se när jag ska hinna med lussebulls, pepparkaks, saffransskorpbak och knäcklagande. Inte en enda julklapp har jag inhandlat heller. Som tur är har vi dragit ner på det så jag kan nog känna mig lugn. Bäst att sätta fart med alla sysslor som väntar, här har jag definitivt inte tid att sitta. Nu har jag ju fullföljt mitt uppdrag Saga ;)
Får besöka er andra en annan dag! (under tiden kan väl du Vicke komma ner med lite snö....snälla...)

advent
Foto: mrsmalinski

Sambon och jag var och spelade badminton med ett annat par i lördags. Efteråt på kvällen bjöd vi hem dem på mat. Det bjöds på biff, potatiskaka och madeirasås. Som vanligt hade vi inga bra ideér på efterätt. Hittade rabarber i frysen som vi blev sugna på, så det blev att leta på nätet efter något recept. Blev väldigt lyckat, så jag bara måste bjuda er på receptet (hade gärna bjudit er på paj också om jag kunnat).

Rabarberpaj i marängtäcke

Pajskal:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker

Fyllning:
1/2 liter putsad rabarber (eller andra bär)
1 dl socker
1 msk smör
1 tsk kardemumma

Maräng:
3 äggvitor
100 g mandelmassa

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet snabbt och tryck ut degen tunt i en ungsform med löstagbar botten (24 cm i diameter). Nagga degen och grädda i 200 grader i 10-15 minuter tills degen fått lite färg. Under tiden: Ta fram en ny ugnsform och smörj den med lite smör. Skär rabarber i centimeterbitar och strö över socker och kardemumma. In i ugnen tills sockret smält. Häll sen fyllningen i pajskalet, och låt grädda ytterligare 5-7 minuter. Maräng: Vispa äggvitorna hårt, vänd ned riven mandelmassa och klicka blandningen över pajfyllningen. Sätt tillbaka in i ugnen och låt allt få vacker färg - ca 6-7 minuter. Servera med lösvispad grädde, glass eller vaniljsås.

Kändissoffan

Ja, vad gör jag här nu? Kan jag inte låta bli? Nä tydligen inte. Jag skulle ju ta bloggledigt. Först är jag inne och smygkikar hos er andra bloggisar, sedan kommenterar jag lite och nu lägger jag till och med ut ett eget inlägg. Jag kunde inte låta bli. Inte efter att jag sett denna artikel.

Vi Örebroare får hem en gratistidning i brevlådan som heter
Örebroar´n.
De har utökat tidningen med en bilaga som heter Hem & Inspiration, vilket jag tycker är ett mycket bra initiativ. Ni kanske förstår varför? ;)
När jag läste det senaste numret och bilagan hoppade jag till. Tror hjärtat stannade till i några sekunder. Jag skrek till (tyst till mig själv eftersom jag var själv hemma), det där är ju VÅR soffa. Det är Robinson-Antoni som ligger i VÅR soffa. Vad yrar jag om nu undrar väl ni? Det kan väl inte vara vår soffa, vår står ju hemma i vårt vardagsrum.

artikel
Foto: Artikel från Örebroar´n

Nu till berättelsen. Vi beställde vår soffa från Bq of Sweden. Där kunde vi måttbeställa soffan: bestämma djup, bredd, antal dynor, stoppning, armstöd och välja mellan ett hundratal tyger. Vi kunde få en unik soffa som ingen annan hade. Eftersom soffan var så pass bred var den gjord i tre delar som skulle sättas ihop. När vi fick hem soffan var den vind och skev. Den ena delen måste ha fått sig en smäll i transporten. Den var sned och intryckt i tyget. Självklart skulle vi få kompensation för soffan om vi behöll den, men valde att få en helt ny. Vi ville hellre betala ett fullpris och få en felfri soffa än en soffa med skavanker till ett billigare pris. De var väldigt vänliga och tillmötesgående från butiken så det var inga problem. Vi fick ha den första soffan tills den nya var beställd, tillverkad och levererad. Sedan kom det en ny exakt likadan soffa som var felfri som vi är jättenöjda med. Det enda som kändes lite tråkigt var att de skulle rätta till den första soffan och sälja den i butiken. Någon annan skulle ha en precis likadan soffa, men det skulle vi väl aldrig få reda på vem det var. Trodde vi ja.

nyarum
  Foto: Svt - Nya Rum

Är säker på att jag såg avsnittet Nya Rum när Ernst gjorde om hos Robinson-Antoni men lade då aldrig märke till soffan. Minns inte om de visade den direkt i tv-bilden? Någon annan som minns?
Så det är alltså Ernst som valde vår soffa, den som vi haft i vårt vardagsrum ett par månader och suttit och legat i.
Vad säger ni, är det inte vår soffa som är på bilden? Armstöd i trä har de satt dit som vi har (även om de inte är likadana eftersom vi tillverkat våra egna) Har Ernst varit här och smygkikat? ;)

Soffahemma
 Foto: mrsmalinski